mandag den 30. november 2009

Hvordan man laver alt for meget juleknas...

Hjemme hos os er det tradition at 1. søndag i advent bruges til at pynte, lave adventskrans og juleknas. Således også i år.

Allerede om lørdagen var vi i gang, fordi brunkagedej, som nogen nok vil vide, skal ligge på køl i min. 1 døgn før der kan skæres kager. Og sukkermassen til Sunes yndlingssmåkager, kagefigurerne, skal nå at køle helt ned, så den blev også lavet i forvejen.

Her ses en vældig koncentreret Henriette i gang med brunkagedejen.

Søndag formiddag blev der bundet en adventskrans og nisserne blev sluppet fri. Så det lille hjem er nu fyldt med nisser, engle, lys og andre dejlige julede ting. Hvad der sker når vi en gang flytter til Hadsten for en lang periode er ikke helt afklaret. Men om ikke andet må vi plyndre julekasserne - Sune siger han ved hvor de er.

Ved middagstid kom Malene og julebagningen, konfektproduktionen og all that jazz kunne gå i gang. Der var julemusik på høj volumen og ovnen holdt ikke pause før ved 17-tiden.


Og en lille krammer kunne det også blive til.

Sådan ser det ud når man fylder sit køleskab med småkagedej. Og her ville den skarpe bloglæser nok bemærke at man med så store mængder dej kun kan få alt, alt for mange småkager. Dertil kan vi bare sige - øhhh, ja!


Vi nåede igennem produktionen af alle småkagerne og de sidste, kagefigurerne, kom ud af ovnen ca. kl. 17. Mens moren (i dagens anledning undertegnede) så sit snit til at skrælle kartofler til aftensmaden, pyntede børnene (i dagens anledning Malene og Sune) de berømte kagefigurer med glasur og multifarvet krymmel. Sune styrede selvfølgelig krymlen - alt andet ville være en stor fejl. Vi diskuterer til stadighed herhjemme om Sune, når vi får børn, bliver voksen nok til at lade krymmel-opgaven gå videre til et (andet) barn.

På en 1. søndag i advent skal man selvfølgelig også lave konfekt. I stor stil.

Den traditionelle "lav en Jesus-figur i marcipan"-konkurrence løb af stablen og Sunes første bud var dette fine, men vanvittigt store marcipan-ansigt/kranie med ører. Det blev dog senere lavet i en modificeret størrelse. Andre bud var Jesus som spædbarn, Jesus som sædcelle og Jesus på korset.
Her ses Malene og Sune i fuld gang med marcipan-lavning. Jeg tror bestemt Sune er ved at forme bryster i marcipan. Lidt sjofel konfekt skal der vel også være plads til.

Et close-up af Malene i bedste konfekt-stil.

Sidst, men ikke mindst skal lige vises resultatet af dagens anstregelser (eller store, store hygge). Nederst har vi en portion chokoladesnitter. Ovenover disse en gang brunkager og nøddekager, efterfulgt af kagefigurer og kokosbrød. Ovenover dette flere nøddekager, kokosbrød og kagefigurer. Til højre i billedet ses dagens konfekt og ovenover dette en tallerken med jødekager og et kløben (et sønderjysk julebrød med rosiner, marcipan, mandler og sukat - mit er ikke så pnt som bagernes, men det smager dejligt). Og så har vi faktisk glemt at stille havregrynskuglerne ind. I det fotograferede øjeblik står de i køleskabet.

Alle opskrifter kan selvfølgelig fås ved henvendelse til mig. Og så vil jeg gerne byde alle læsere og andet godtfolk på en småkage i løbet af december. Bare stop forbi på adressen!

4 kommentarer:

  1. Hey, hvor ser det fantastisk ud! I har virkelig haft travlt. Og tak for besøget - det var virkelig godt at se dig igen og høre at du/I har det godt. Håber at du syntes vi havde det hyggeligt på mit nye arbejde.

    SvarSlet
  2. Det var SÅ hyggeligt! Jeg er lidt ærgelig over at jeg ikke havde et kamera med, selvom det regnede. Det havde været godt med billeder! Og skønt at se dig igen! Og fint lige at hilse på Hanne. Mmm... God torsdag!

    SvarSlet
  3. Hej, vil du sige det er muligt at lave noget som helst naar man har en papkasseovn, og jeg kan skaffe majsmel, sukker og olie? Hvad siger du, vil det vaere muligt :)
    God december.

    SvarSlet
  4. Hej Sids,

    Du kan sikkert lave noget. Majsbrød, f.eks. Jeg har researchet på nettet og fundet et par opskrifter på kager med majsmel. Mon ikke det kan lade sig gøre?
    http://spise.dk/tekager-med-majsmel/
    http://spise.dk/mexikanske-smakager/ (flormelis kan man jo lave selv, har vi set)
    Jeg ved ikke hvor julet det er og hvor meget varme sådan en papkasseovn kan generere, men hvis det lykkes vil jeg da meget gerne have en anmeldelse!

    SvarSlet